Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar sport napja 2010

2012.01.21

2010. május 6.
A Magyar Sport Napja
A Magyar Sport Napján az Önkormányzati Minisztérium vezetői kitüntetési ünnepséggel tisztelegtek a magyarországi sport alapjait lerakó nemes elődök előtt. Neves sportolók és szakemberek kaptak délelőtt elismeréseket és jutalmakat Jauernik Istvántól, az Önkormányzati Minisztérium államtitkárától és Simóka Beátától, a tárca sport szakállamtitkárságának vezetőjétől.

 

Az eseményen a tárca államtitkára köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Beszédében kiemelte: „Anno 1875. május 6-án, a Szabadságtéren rendezték a kontinens első, nyilvános, szabadtéri athletikai versenyét. 135 éve e versengésben még az ökölvívók is megmérettettek. Akkor – nem lévén még olimpiai bizottság, sportpolitikáért felelős minisztérium, pláne nem sport szakállamtitkárság, de szinte semmilyen civil sportszervezet sem – természetesnek számított, hogy egy egyesület (a Magyar Athletikai Club) rendez országos versenyeket, akár bajnokságot is. Egykoron, a MAC alapítását megelőző években Magyarországon a testedzés kizárólag a torna gyakorlásában merült ki, míg mára a sportágaknak – köztük jó néhány „extrémnek”! – se szeri, se száma.”

Jelen korunkról szólva Jauernik István köszöntőjében hangsúlyozta, hogy: „Ma már komoly testületek szervezik sportéletünket, mely azonban mára talán túlságosan is szerteágazó lett, így meglehet, itt-ott változtatni kell a kereteken.” Az államtitkár kitért arra is: „Pozitívum, hogy a magyar sport nemcsak sport-tehetségekben, sportvezető-tehetségekben is bővelkedik. Erre utal a mostanában naponta felreppenő egy-egy újabb hír, miszerint 1-1 sportolóból sportvezető válik. Köztük nem egy olimpiai bajnok, akinek szellemi tudása is kiemelkedő.”

A köszöntőt követően az államtitkár Simóka Beátával, a tárca sport szakállamtitkárságának vezetőjével átadta a Magyar Sportért Életműdíjakat, a Magyar Sportért Díj I., II., III. fokozatait, a Magyar Sportért Emlékérem arany, ezüst és bronz fokozatait és egy miniszteri elismerő oklevelet is.

Az eseményen részt vett Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Török Ferenc, a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány kuratóriumi elnöke, Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke, Nébald Rudolf, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének elnöke, Nagy József, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének főtitkára és Fazekas Szabolcs, EP képviselő, a Költségvetési Bizottság főtagja is.

Az ünnepeltek névsorát a mellékelt dokumentum tartalmazza. A rendezvényről készült fotók a www.otm.gov.hu portálon ma estétől megtekinthetőek.

A Magyar Sport Napjának tradicionális eseményeként, ma 18 órától koszorúzási ünnepséget is szerveznek Budapesten, a Szabadság téren, a Dobos Gábor építész és Várhelyi György szobrászművész által megálmodott MAC-emlékműnél. A rendezvényen beszédet mond Simóka Beáta, az Önkormányzati Minisztérium sport szakállamtitkára is.

 

 
 

 

Képgaléria


Utolsó kép


Archívum

Naptár
<< Szeptember >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30